Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja se pozicionirao kao značajan i uticajan regionalni sajam na kome se, iz godine u godinu, predstavljaju razvoj, dometi i specifičnosti izdavaštva, prvenstveno u regionu, a zatim i u Evropi i svijetu.

Uspostavljajući koncepciju Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja pošli smo od toga da Sajam knjiga treba da bude pozornica, ne samo autentičnog susreta čitalaca i knjiga, pisaca i čitalaca, izdavača i bibliotekara, već i mjesto na kome ćemo afirmisati segment obrazovanja. Tako će se na ovogodišnjem Sajmu, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete Crne Gore, predstaviti i crnogorski univerziteti, srednje i osnovne škole, ali i brojne druge obrazovne institucije.

Organizacioni tim ljudi koji posvećeno radi na kreiranju Sajma kao festivala knjiga i pisaca, od ove godine i obrazovanja, nastoji da pored bogatog izlagačkog, organizuje i zanimljive prateće programe, poput susreta sa književnicima, panela, dječijeg programa, interaktivnih radionica.

Sajam je do sada ugostio brojne poznate autore iz zemlje i svijeta, među kojima su Tarik Ali, Kazimiro De Brito, Stefano Beni, Aleksandra Poter, Federiko Moća, Rade Šerbedžija, Svetislav Basara, Aleksandar Gatalica, Klaudio Magris i mnogi drugi.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja svake godine dodjeljuje nagrade za kompletnu izdavačku produkciju (najbolji izdavač), izdavački poduhvat, najbolju ediciju, unapređenje dječijeg izdavaštva, najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljena edicija, najbolje opremljena knjiga, najbolje opremljen štand, priznanje za napredak u obrazovanju i unaprijeđenje obrazovnog procesa.

Prethodne godine slogan Sajma bio je “Oprez: Čitanje može izazvati slobodno razmišljanje. Djeca čitalaca i sama postaju čitaoci”.

Za sve posjetioce 13. izdanja Sajma bio je pripremljen raznovrstan i bogat program koji pored promocija, podrazumijevao i novitete kao što su nagradne igre, konkursi, dječiji kutak, edukativne radionice, izložbe.

Organizacija Sajma pripada Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.