Druga press konferencija

  • 4 May 2011

Šesto izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga okupiće do sada najveći broj domaćih i inostranih izdavača, a pored obimnog programa zemlje gosta Rusije, posebna pažnja biće posvećena publikacijama za djecu.

Organizatori su na konferenciji saopštili da će manifestaciju će otvoriti premijer Igor Lukšić, a govoriće i pisac, filmski scenarista Abdulah Sidran, a u muzičkom dijelu nakon otvaranja nastupiće Marijana Zlopaša.

“Zemlja gost je Rusija pa će najobimniji program biti u njihovoj organizaciji. Posebnu važnost ove godine dajemo dječijem izdavaštvu tako da će centralni atrijum šoping centra Delta City biti rezervisan za najmlađe”, kazala je Irena Ivanović-Šćepanović ističući da je vizuelni identitet Sajma, i ove godine, u potpunosti povjeren MAPI.

Predsjednik Umjetničkog savjeta Sajma Marinko Vorgić, najavio je panel diskusije posvećene aktuelnim problemima u izdavaštvu – monopoli u izdavaštvu koji su se javili kao posljedica tranzicije i gašenja malih izdavačkih kuća kao i problemi predstavljanja Crne Gore na velikim evropskim književnim manifestacijama.

Umjetnička direktorica Sajma Jelena Krsmanović, predstavila je programske djelatnosti manifestacije, najavljujući na samom početku izložbu u okviru predstavljanja Ruske Federacije, a riječ je o postavci “Rusko-crnogorske veze” kao i promocije knjiga Izdavačke kuće “Ruski put”.

I ove godine odlična je saradnja između Univerziteta Crne Gore i podgoričkog Sajma. UCG će se predstaviti sa svojim brojnim izdanjima iz različitih naučniih djelatnosti, a to je dio programa koji će probuditi pažnju kako studenata tako i naučne i šire javnosti.

U saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore, u okviru Sajma biće predtavljena knjiga “Na putu ka raju” Darka Kecojevića. Centar za razvoj šaha “Dijagonale” i ove godine će se pojaviti sa svojim programom, a sadržajni program Sajma potvrdiće i promocija DVD izdanja “Dodir Crne Gore” Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića”, kazala je Krsmanović najavljujući u okviru programskih djelatnosti Sajma gostovanja dječijih pisaca – Ljubivoja Ršumovića, Šime Ešića…