Radionica stripa

  • 6 May 2012

U okviru VII podgoričkog sajma knjiga u garaži Delta City-ja u utorak, 8.maja u 13 časova biće održana radionica stripa. Radionicu će voditi poznati slovenački strip autor Iztok Sitar. Iztok Sitar je rođen 1962. godine u Ljubljani, gdje je završio i Dizajnersku školu. Godine 1984. u književnoj reviji “Mentor” objavio je svoj prvi (pomalo autobiografski) strip „Ko je ubio crtača stripova“. Od tada je pod svojim imenom ili pseudonimom Ninel objavljivao stripove i političke karikature u gotovo svim slovenačkim novinama. Godine 1990. izašao je njegov prvi strip album “Sperma i krv”, koji pak svojim morbidnim crtežom i hermetičkim scenarijem nije prešao granice andergraunda, pa se posle toga Sitar okrenuo više komercijalnom stripu, te je 1992. godine u ljubljanskom “Dnevniku” počeo objavljivati humoristički novinski strip u kaiševima, “Bučmanovi”, kojeg sa povremenim pauzama crta i danas. Do sada je objavio četrnaest albuma prilično različitih žanrova, od dječijih i tinejdžerskih preko erotskih do njemu najomiljenijih politički angažovanih stripova, u kojima stavlja ispred ogledala slovenačku (pre svega) desničarsku politiku i katoličku crkvu. Pored crtanja bavi se teorijom stripa, pa je tako 2007. godine, uz 80. godišnjicu prvog slovenačkog stripa, izdao i prvu slovenačku monografiju “ Istorija slovenačkog stripa 1927 – 2007” u kojoj je slikom i riječju predstavljeno 80 najznačajnijih stripaša. Inače, Sitar se svrstava u Treću generaciju slovenačkih stripaša koja je krajem osamdesetih godina prošlog vijeka formirala takozvani “Novi slovenački strip”, oslobođen svih respekata prema seksu, politici i crkvi.

Takođe, u utorak, 8.maja sa početkom u 19 časova u galeriji “Centar” biće otvorena izložba pod nazivom „Crtež u slovenačkom stripu“. Izložbu, koja prikazuje cjelopkupni razvoj slovenačkog stripa od njegovih početaka 1905. do danas, priredila je ustanova Mestni muzej Ljubljana. Autor izložbe dr Sarival Sosič uključio je u izložbu skoro sve strip autore koji su u Sloveniji obilježili strip i utemeljili ga kao važan estetski likovni segment slovenačke kulture. Ova izložba pokazuje da je strip sastavni je dio pop kulture u svim sredinama i da ima ogroman komunikativni potencijal. Na izložbi će biti predstavljeni radovi 25 strip autora.

Izložbu će otvoriti gospodin Vladimir Gašparič, ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori a prisutnima će se obratiti i dr Sarival Sosič kao i Iztok Sitar, jedan od strip autora.