Džerard Vilijams gost Sajma

  • 24 April 2013

dzerard-vilijamsDžerard Vilijams, pisac, reditelj i producent predstaviće na Osmom međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga djelo “Sivi Vuk – Bjekstvo Adolfa Hitlera”.

U knjizi autori Vilijams i Sajmon Dansten objavili su teoriju da Adolf Hitler nije umro u bunkeru u Berlinu 1945. godine, već kao starac u Južnoj Americi.

Prema riječima autora u knjizi je opisan način sprovođenja Bormanovog plana o izvlačenju Hitlera iz Njemačke. Autori knjige “Sivi vuk” tvrde i da je general Dvajt Ajzenhauer 12. oktobra 1945. izjavio za “Asošijeted pres” kako postoje sve pretpostavke da je Hitler mrtav, ali da nema ni najmanjeg dokaza za njegovu smrt…

Vilijams će na Sajmu knjiga predstaviti i film koji je rađen prema knjizi “Sivi vuk – Bjekstvo Adolfa Hitlera”. Film je inače prikazan na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

http://www.youtube.com/watch?v=mzfUnOtNEjQ

Vilijams je preko trideset godina radio na televiziji uglavnom radeći internacionalne vijesti za BBC, Skaj, Rojters TV i agenciju AP.

Svoj prvi dokumentarni film, o nestašici hrane u Sudanu, režirao je 1983. godine. Dokumentarac “Strength to Cry” dobio je pohvale internacionalnih kritičara i prikazan je u trideset zemalja.

U svojim vijestima izvještavao je o najvažnijim internacionalnim događajima, među kojima su i pad Sovjetskog Saveza, rat u Jugoslaviji, genocid u Ruandi, Prvi zalivski rat..

Snimajući seriju dokumentaraca u Argentini, na godišnjicu Folklandskog rata naišao je na priču o Adolfu Hitleru. Tada se upoznao i razgovarao sa mnogo ljudi koji su bili sigurni da je Hitler pobjegao iz Njemačke i da je živio u njihovoj zemlji. Odlučio je da se udruži sa svojim starim prijateljem, piscem, snimateljem i fotografom specijalizovanim za vojnu istoriju Sajmonom Danstenom, a ono što su otkrili obojicu ih je prenerazilo…