Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Home » Gosti » Gost Sajma: Tanja Bakić

Gost Sajma: Tanja Bakić

https://pgsajamknjiga.files.wordpress.com/2016/04/volcano.jpg

tanja bakic photo by jan gavuraTanja Bakić je rođena 14. septembra 1981. Diplomirala je i magistrirala na anglističkoj katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Piše poeziju, eseje i prevodi sa engleskog jezika. Kao autor, prevodilac i priređivač, potpisuje ukupno sedamnaest knjiga (od čega pet knjiga poezije). Njena interesovanja obuhvataju pop muziku i kulturu dekade 1960-ih, kao i englesku mističnu poeziju. Trenutno radi na poglavlju u naučnoj studiji William Blake in Europe (London: Bloomsbury, eds Morton D. Paley i Sibylle Erle). Njen esej Kavafijeva Itaka objavljen je u Atini u sklopu obilježavanja 150 godina od rođenja pjesnika Konstantina Kavafija. Svoju poeziju (kroz antologije i časopise do sada prevođenu na japanski, kineski, španski, francuski, engleski, ruski, bugarski, albanski i makedonski jezik) čitala je na većim evropskim književnim festivalima. U aprilu 2013. je rezidencijalno boravila u Tirani, gdje je u albanskoj Akademiji umjetnosti grupa studenata glume izvela perfomans inspirisan njenom poezijom. Pjesničke fotografije Bakićeve dio su kolektivne izložbe „Mjesto poezije?”, održane u prostorijama berlinske Akademije umjetnosti u junu 2013 (po jedan izabrani pjesnik iz svake od 47 zemalja članica Savjeta Evrope), a potom u oktobru i na sajmu knjiga u Frankfurtu. Internacionalni žiri sastavljen od istoričara umjetnosti sa sjedištem u Ankoni ju je izabrao da sa svojim književnim projektom Učenici kao nastavnici: Novi nastavni plan i program nastupi na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Ankoni (jun i jul 2013. godine). Ove godine je u Skoplju objavljeno i makedonsko izdanje njene knjige stihova Sjeme i druge pjesme. U pripremi su njene autorske knjige o Brianu Jonesu, Marianne Faithfull i mjuziklu Kosa.

Bakić je bila pokretač crnogorske manifestacije Kuća poezije, i član Savjeta Podgoričkog sajma knjiga. Aktuelni je član Savjeta Ratkovićevih večeri poezije.

Knjige poezije:

Treptaj (Bijelo Polje, 1996); Bolesna ruža (Podgorica, 2009); Trava (Beograd, e-knjiga, 2009); Svilene cipelice (Podgorica, 2011); Lover-crossed Star (Podgorica, izbor iz poezije na engleskom, 2012); Sjeme i druge pjesme (The Seed and Other Poems, Podgorica, dvojezično izdanje, 2013).

Knjige o muzici:

Madonna robinja ili kraljica (Podgorica i Beograd, 2008); Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu (Podgorica, 2013).

Studije o muzici:

Utjecaji poezije Williama Blakea na rock glazbu Jima Morrisona (Pula, 2006); Zvali su se Led Zeppelin (Pula, 2010); Deep Purple (Pula, 2012).

Knjige prevoda:

Gladno kamenje, Rabindranath Tagore u: Gradinar i Gladno kamenje (Podgorica, 2008), novela; Rat svjetova, H. G. Wells (Podgorica, 2009), roman; Galeb Džonatan Livingston,  Richard Bah (Podgorica, 2009), roman; Životinjska farma, George Orwell (Podgorica, 2011), roman; The Arc of Finitude (Putanja konačnosti),  Mladen Lompar, (Podgorica, 2013), izbor iz poezije, prevod na engleski zajedno sa Stephenom J. Manganom; Gladno kamenje i druge priče, Rabindranath Tagore (Cetinje i Sarajevo, 2014), knjiga kratkih priča.

Priredila:

Bonton: pravila lijepog vladanja i ponašanja (Podgorica, 2009); Ako znadeš ljubav što je: antologija svjetske ljubavne poezije (Podgorica, 2009); Osam: izabrane pjesme Ibrahima Spahića (Podgorica, 2011); Katalog Ratkovićevih večeri poezije (Bijelo Polje, 2012).