Otvoren 9. Međunarodni podgorički sajam knjiga: Raj za ljubitelje i starih i novih naslova

  • 9 May 2014

Vrijeme u kojem živimo i u kojem otvaramo ovaj 9. Sajam knjiga u Podgorici, prepoznaje se po novim idejama i velikim promjenama, koje nas dovode do novih otkrića, ali i primoravaju na novo učenje. Za ovo novo vrijeme, potrebne su i nove knjige. Za početak, potrebno nam je barem znanja da one postoje, kazala je ministarka nauke dr Sanja Vlahović otvarajući sinoć 9. Međunarodni podgorički sajam knjiga.

Pred brojnom publikom, koju su ovog puta uglavnom činili ljubitelji pisane riječi, ona je svoje obraćanje otvorila je citatima:

„Raj zamišljam kao svojevrsnu biblioteku”, rekao je Borhes. Tako se mi večeras – borhesovski rečeno – nalazimo u svojevrsnom raju…Servantes je govorio o tome da „ne postoji knjiga u kojoj ne možete naći neku novu ideju“. Večeras smo među tim novim knjigama, u kojima ćemo tragati za novim idejama.

No, ona je podsjetila da živimo u vremenu naučno-tehnološke revolucije „u kojem ne postoji nepoznato i nemoguće“.

– Zato nerijetko skeptici strijepe i za budućnost knjige. Bez obzira na nove izume, koji nove generacije privlače svojom jednostavnošću i sofisticiranom tehnologijom, ne možemo zaboraviti da je knjiga epohalno otkriće, staro više milenijuma. Ona je preživjela sve ono što je bilo usmjereno protiv nje i nadživjela sve što je stvoreno da bi je zamijenilo. Knjiga je besmrtna i svevremena, zato je i nezamjenjiva! Nije nas, stoga, Flober uzaludno upozoravo: da biste živjeli – čitajte – zaključila je Vlahović.

Bojan Terzić, PR Sajma knjiga, podsjetio je na neke od bitnih činjenica, poput one da i ove godine učesvuje veliki broj izdavača iz zemlje i inostranstva, ali i više od dvadeset kulturnih institucija.

– Međunarodni podgorički sajam knjiga je postao veliki književni festival na kome učestvuju najpoznatiji i najčitaniji pisci iz zemlje i regiona. Desetine domaćih i stranih pisaca u narednim danima napraviće od ovog Sajma i ovog grada veliku književnu pozornicu i veliki književni događaj. Danas se često govori da knjige, čitaoci i pisci nisu dovoljno prisutni u javnosti. To je sigurno tačno, i zato smo organizovali Sajam knjiga kao mjesto zanimljivih podsticajnih razgovora i uzbudljivih kulturnih događaja – rekao je on.

U ime zemlje-gosta Italije, prisutnima se obratio i ambasador te zemlje,Vinćenco Del Monako. On je izrazio zadovoljstvo što Sajam otvara sa ministarkom Vlahović i piscem Federikom Moćom, kojeg naziva „jednim od najpoznatijih autora savremene italijanske književnosti“.

– Ovaj Sajam je jedno putovanje. Ne samo zbog mogućnosti da nam svaka knjiga ponudi neki put, već da nas prati kroz fantastične svjetove i uzdigne naše znanje, pa samim tim i svijest o svijetu koji nas okružuje. To je i putovanje tokom kojeg će se govoriti i promovisati Italija, kako bi se posjetioci mogli da je dožive i dotaknu, i time jačaju postojeće i stvore nove veze između moje zemlje i Crne Gore. To je putovanje koje predstavlja sadašnju Italiju i ono najbolje što ona nudi: njene današnje vrijednosti koje nastaju iz neponovljive prošlosti, a koje predstavljaju Italija koja ide naprijed, koja stvara i gleda u budućnost.

Del Monako je podsjetio da „postoje zemlje koje su izbrisane sa geografske karte kao države, ali koje su preživjele i ponovo se rodile, jer nikada nije prestala da postoji njihova kultura“.

– Eto, kultura nas održava u životu. Kultura se mora više zasnivati na kontinuitetu, nego na tradiciji, i da je mnogo više čine napori koji će donijeti plodove u budućnosti, nego što će biti sastavljena od prošlosti – dodao je ambasador Italije u Crnoj Gori.

Na otvaranju, kao i neposredno nakon njega, podgorička publika je bila u prilici da ponovo čuje i razgovara sa Federikom Moćom.

– Ljepota knjige je da putem riječi povezuje zemlje, ali i pisce. Pišem o ljubavi i razočaranjima – kako je lijepo biti „tri metra iznad neba“ kada ste zaljubljeni, i kako je lijepo imati knjigu pored sebe u trenucima kada vam je teško. Moje knjige su za sve one koji vole da sanjare, kao i ja – kazao je on i dodao da je izuzetno počastvovan što je ponovo u Crnoj Gori.

Autor bestselera i ovog puta je privukao pažnju čitalačke publike, sa kojima je dugo razgovarao o svojim djelima, likovima i njihovoj vezi sa stvarnim osobama, ali, prije svega, o ljubavi i osjećanjima koja nas vode kroz život.

Za Portal Analitika otkriva kako bi izgledao lik iz njegovog romana inspirisan Crnom Gorom:

– Bila bi to osoba naglašene nezavisnosti. Volio bih da to bude čovjek koji sreće ženu – Italijanku, nadam se – ali koji svoju priču i probleme nosi sakrivene duboko u sebi. Bila bi to jedna predivna ljubavna priča čija bi ljepota bila upravo u njenoj jednostavnosti… Tu zamišljam čovjeka koji bi, uprkos svim problemima koje nosi u sebi, uspio da doživi i osjeti tako nešto jednostavno. Možda se njih dvoje čak ni ne razumiju, jer on govori samo crnogorski, a ona italijanski jezik. Ali, njihova priča nastaje upravo iz toga što žele da kažu jedno drugom, iz jednostavnosti onoga što vide jedno drugom u očima. Pa, iako je njihov svijet veoma složen, on je u isto vrijeme lijep u svojoj jednostavnosti – rekao je poznati pisac za naš portal.

Današnji program na 9. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga počeće u 15 časova predstavljanjem biblioteke „Lektira“ Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, a sat kasnije će svoja izdanja promovisati italijanska kuća Edilingua. Prva promocija autora najavljena je za 17 časova, kada će govoriti Tijana Đerković, koja živi i radi u Italiji, a moderator će biti Dijan Risopulos. ArheologMladen Zagarčanin će sa italijanskim kolegom Saurom Đelikijem predstaviti dosadašnju saradnju dvije zemlje u ovoj oblasti od 18 časova. Tom prilikom će ambasador Del Monako uručiti Zagarčaninu prestižno priznanje „Karavađo“ za ovu godinu.

Od 19 časova govoriće Dragi Vujačić, uz moderaciju Danijela Čeleckog, a sat kasnije počeće razgovor sa nagrađivanim srpskim književnikom Draganom Velikićem, koji će voditi Pavle Goranović.

Portal Analitika