16 МЕЂУНАРОДНИ ПОДГОРИЧКИ САЈАМ КЊИГА 2022

  • 5 May 2022

Међународни подгорички сајам књига и образовања се позиционирао као значајан и утицајан регионални сајам на коме се, из године у годину, представљају развој, домети и специфичности издаваштва, првенствено у региону, а затим и у Европи и свијету.

Успостављајући концепцију Међународног подгоричког сајма књига и образовања пошли смо од тога да Сајам књига треба да буде позорница, не само аутентичног сусрета читалаца и књига, писаца и читалаца, издавача и библиотекара, већ и мјесто на коме ћемо афирмисати сегмент образовања. Тако ће се на овогодишњем Сајму, под покровитељством Министарства просвјете Црне Горе, представити и црногорски универзитети, средње и основне школе, али и бројне друге образовне институције.

Организациони тим људи који посвећено ради на креирању Сајма као фестивала књига и писаца, од ове године и образовања, настоји да поред богатог излагачког, организује и занимљиве пратеће програме, попут сусрета са књижевницима, панела, ђечијег програма, интерактивних радионица.

Сајам је до сада угостио бројне познате ауторе из земље и свијета, међу којима су Тарик Али, Казимиро Де Брито, Стефано Бени, Александра Потер, Федерико Моћа, Раде Шербеџија, Светислав Басара, Александар Гаталица, Клаудио Магрис и многи други.

Међународни подгорички сајам књига и образовања сваке године дођељује награде за комплетну издавачку продукцију (најбољи издавач), издавачки подухват, најбољу едицију, унапређење ђечијег издаваштва, најбоље опремљено умјетничко издање, најбоље опремљена едиција, најбоље опремљена књига, најбоље опремљен штанд, признање за напредак у образовању и унапријеђење образовног процеса.

Претходне године слоган Сајма био је “Опрез: Читање може изазвати слободно размишљање. Ђеца читалаца и сама постају читаоци”.

За све посјетиоце 13. издања Сајма био је припремљен разноврстан и богат програм који поред промоција, подразумијевао и новитете као што су наградне игре, конкурси, ђечији кутак, едукативне радионице, изложбе.

Организација Сајма припада Међународном подгоричком сајму књига.