Promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu Božović: Njegoš kao pisac najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti

  • 14 May 2024

Podgorica, (Media Biro) Jedna od značajnih promocija koje su upriličene tokom četvrtog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bila je promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu, u izdanju tri izdavača – Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice.

U ovom izdanju Njegoševih djela nalaze se četiri ključna Njegoševa spjeva, devet njegovih kratkih lirskih pjesama, “Žitije Mrđana Nesretnikovića” i “San na Božić”, kao i odlomak iz Testamenta koji je kombinacija pjesme u prozi i pogleda na svijet u kojem je Njegoš živio i pisao. “Ovo izdanje je reprezentativno po obimu djela koje sadrži, po izboru iz Njegoševog djela i naravno po standardima profesionalnog izadavaštva koje ispunjava. Istovremeno, to je izdanje koje na vrlo pouzdan način predstavlja mogući izbor najvažnijih Njegoševih spisa,” naveo je književni kritičar, Gojko Božović. Poseban fokus se stavlja na tri Njegoševa spjeva “Luču mikrokozma”, “Lažnog cara Šćepana malog” i naravno “Gorski vijenac”.“U ova tri spjeva mi zapravo možemo vidjeti kako dramu mišljenja, tako i veliku Njegoševu sintezu. Možemo vidjeti Njegoša kao pisca najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti,” naveo je Božović. Veliko zadovoljstvo što su kao saizdavač učestvovali u ovom velikom književnom projektu izrazila je direktorica Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, Slavica Ilinčić. “Saradnja sa Novom knjigom i gospodinom Peđom Uljarevićem je otpočela odmah nakon mog stupanja na dužnost direktorke Narodne Biblioteke Radosav Ljumović. Saradnja je višeslojna, a kulminirala je ovim izdavačkim poduhvatom. To je samo jedan u nizu poduhvata koje ćemo zajedno raditi. Čeka nas jedna plodna saradnja, na zadovoljstvo Narodne biblioteke Radosav Ljumović, a nadam se i Nove knjige,” navela je Ilinčić.Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja sve do 17. maja će biti mjesto održavanja ovako značajnih književnih promocija i prilika da se mnogobrojni posjetioci susretnu sa djelima kako kultnih pisaca, tako i novih autora koji obećavaju.