Rade Šerbedžija otvara 8. sajam

  • 27 March 2013

rade serbedzija

Ceremonija svečanog otvaranja 8. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga biće upriličena 8. maja u garaži Delta City centra u Podgorici. Sajam će otvoriti Rade Šerbedžija.

Rade Šerbedžija je poznati filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar.

Diplomirao 1969. na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažovan u zagrebačkomu Dramskom pozorištu “Gavella”. Nakon toga naizmjenično radi kao slobodni umjetnik, s angažmanom u HNK Zagreb, te ponovno u “Gavelli”.

Na filmu debituje sporednom ulogom u Iluziji (1967) K. Papića, dok prvu glavnu ulogu tumači u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968) B.Ivande.

Otada sve češće nastupa u glavnim ulogama dobijajući popularnost i ulazeći u krug najrespektiranijih jugoslovenskih glumaca – u filmovima raspona od ratnih drama do savremene tematike. Tako su početkom 70-ih godina zapažene njegove uloge u Crvenom klasju (1970) Ž. Pavlovića i u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja (1973) Krsta Papića. U to vrijeme ističe se i u filmovima koji kritički oslikavaju jugoslovensku suvremenost: u filmu Bravo maestro (1978) Rajka Grlića (Zlatna arena u Puli) i u naslovnoj ulozi u Novinaru (1979) Fadila Hadžića.

Najuspješnija filmska godina za Šerbedžiju je vjerovatno bila 1986. kada je imao dvije uloge u filmovima koji dobijaju titulu najuspješnijih na pulskom festivalu: u “Večernjim zvonima” Lordana Zafranovića (Zlatna arena) i “Snu o ruži” Ž. Tadića. Velikog radnog potencijala, s uspjehom glumi i u tv-serijama “U registraturi”, Nikola Tesla (u naslovnoj ulozi), Prosjaci i sinovi i Bombaški proces (kao Josip Broz Tito). Godine 1982. dobio je godišnju nagradu australske televizije Sammy za glavnu ulogu u australskoj televizijskoj ekranizaciji drame Oslobođenje Skoplja D. Jovanovića. Objavio je 2 zbirke pjesama: Promjenljivi i Crno, crveno. Bio je predavač scenskog govora i glume na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu te kao vanredni profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Uprkos tome što je već glumio u 80-ak filmova distribuiranih uglavnom na području bivše Jugoslavije, proboj u svjetske vode zadobio je filmom “Hanna’s War” (1988) te filmom “Before the Rain” (1994) Milče Mančevskog. Godine 1996, Šerbedžija je igrao oca izbjeglice u filmu “Belma” te novozelandskog imigranta u filmu “Broken English”. Potom su uslijedile uloge u vodećim holivudskim filmskim ostvarenjima: “Space Cowboys”, “Mission: Impossible 2”, “Mighty Joe Young”, “Snatch” itd.

Rade je poznat i po čitanju poezije te pozorišnim predstavama. Pokrenuo je i novi teatar “Ullysses” u Puli koji je premijeru doživio s predstavom “Kralj Lear” na Brijonima pod režiserskom palicom njegove supruge Lenke.

Radi s mnogim velikim imenima, a s nekima od njih kao što je Vanessa Redgrave, Phillip Noyce ili Tom Cruise, Angelina Jolie. Radio je i sa slavnim Stanleyom Kubrickom te Clintom Eastwoodom.