OTVOREN JUBILARNI SAJAM KNJIGA

  • 6 May 2015

slavoljub

U utorak 05. maja upriličeno je svečano otvaranje desetog, jubilarnog Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga koji će ove godine trajati do 11. maja. Otvaranje, koje je bilo organizovano u 18h proteklo je u prisustvu velikog broja gostiju, među kojima su bili: njihove ekselencije ambasadori, predstavnici zemlje gošće sajma, ministar prosvjete u Vladi Crne Gore, zatim gradonačelnik Podgorice – gospodin Slavoljub Stijepović, brojne zvanice, i naravno veliki broj predstavnika medija.   

       _TEP6561

Na svečanom otvaranju sajma prisutnima se prvo obratila Ksenija Popović – umjetnička direktorka sajma: „Svake godine Predrag i ja se zakunemo da nikad više ovo sebi nećemo napraviti, jer prosto dođe taj trenutak kada je sve neizvjesno i kada postoji hiljadu problema. Međutim, onda se postave štandovi, dođemo ovdje, vidimo izlagače – naše stare prijatelje, to mnoštvo knjiga, dobru atmosferu…i prosto shvatimo da je jako dobro što nikad nijesmo odustali od ove manifestacije, što nikada od nje nećemo ni odustati i da je jako važno da ona postoji; da Podgorica kao glavni grad ima sajam koji je najposjećenija kulturna manifestacija u Crnoj Gori“.

ksenija govori

Nakon organizatora, ljudima se obratio i Sajam proglasio otvorenim ministar prosvjete, gospodin Predrag Bošković. On je prije svega izrazio zadovoljstvo što otvara manifestaciju koja je činjenicom da proslavlja svoj deseti rođendan, pokazala da ima kvalitetnu tradiciju.

Svake godine sam imao priliku da posjetim Sajam, prije svega kao ljubitelj i neko ko želi da vidi šta to može da se nađe u našem glavnom gradu. Mogu da kažem da je svaki put bio sve bolji i ljepši; a ove godine uz pomoć Turske ambasade i Turskog kulturnog centra pokazuje ono čega se ne bi zastidjeli ni veći gradovi nego što je Podgorica“.

tanilir

Njegova ekselencija, ambasador Turske u Crnoj Gori, gospodin Mehmet Nijazi Tanilir kazao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što je njegova zemlja gost na ovogodišnjem Sajmu: „ Prijateljstvo između Turske i Crne Gore je dugo i naša zajedničo vrijeme stvorilo je i našu zajedničku kulturu. Zahvaljujući sajmu crnogorska publika biće u prilici da se upozna sa poznatim tusrkim piscima”.

svi na sceni

Ispred Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Podgorici na sajmu je govorio i gospodin Džihan Ozdemir, koji je u saradnji sa ambasadom svoje zemlje omogućio njihovo predstavljanje u okviru izložbenog prostora, ponude i umjetničkog programa sajma.

Prvo veče proteklo je, takođe u znaku dvije velike promocije. Prvu je imao prof. dr Iskender Pala, jedno od najpopularnijih imena na savremneoj turskoj književnoj i kulutrnoj sceni. Pala je dobitnik brojnih književnih nagrada, autor romana, udžbenika turskog jezika i književnosti za osnovne i srednje škole, zatim istraživač turske pomorske istorije, novinar i kolumnista u oblasti umjetnosti On se ujedno obratio i publici na samom otvaranju, ispričavši zanimljivu priču o sultanu i učenjaku:„ Živio je davno jedan sultan koji je pozvao sebi učenjaka. Glasnik koji je otišao da ga dovede sultanu, našao ga je u moru knjiga kako čita. Kazao mu je da ga sultan zove sebi, ali učenjak mu je odgovorio da se druži sa prijateljima i da ne može da pođe. Kada se glasnik vratio sultanu i ispričao mu da učenjak nije mogao da dođe, na pitanje sultana sa kim je bio u društvu, glasnik je rekao da nije bilo nikoga, samo knjige…”.

On je dodao i da će zahvaljujući knjigama (bliskim prijateljima kao što ilustruje priča o sultanu i učenjaku) i njihovim prevodima, on biti mnogo bliži Crnoj Gori: “Sa svakom pročitanom stranicom, jedni druge ćemo bolje upoznati”.
Njegovim obraćanjem završeno je samo svečano otvaranje. No, nakon toga bila je organizovana posjeta turskom štandu i predstavljanje turskih umjetnika koji su posjetiocima Sajma demonstrirali njihove drevne umjetnosti: ebru (slikanje na vodi) i nakašana (dekoracija knjiga za vrijeme Osmanskog carstva).

pala

Prvi dan jublarnog Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga završeno je promocijom još jednog internacionalnog gosta, tj. britanske autorke brojnih ljubavnih romana Aleksandre Poter, čiji se romani objavljuju i prevode na mnoge svjetske jezike i svugdje u svijetu prodavani su i čitani u milionskim primjercima. 

Danas se nastavlja program Sajma takođe promocijama internacionalnih, ali i domaćih gostiju. Programski segmenti predviđeni za danas počinju u 16h promocijom knjige aforizama Bojana Rajevića. Od 17h do 18h Zavod za udžbenike i nastavna sredstva imaće svoju promociju udžbenika za srednje i stručno obrazovanje, nakon čega će, u 18h uslijediti promocija uvažene gospođe Svetlane Slapšak – gošće iz Slovenije. Ni ove večeri neće izostati programski segment posvećen zemlji gošći – Sadik Yalsizućanlar, čija je promocija zakazana za 19h. U 20h svi posjetioci Sajma moći će da se druže sa Jasnom Horvat iz Hrvatske, a u 21h i sa Damirom Karakašom, poznatim autorom iz Hrvatske.

Cijena ulaznice je 1 euro.

DOBRO DOŠLI!