Obavještenje: SVEČANO OTVARANJE JUBILARNOG SAJMA I NAJAVA PROGRAMA

  • 5 May 2015

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da će deseti Međunarodni podgorički sajam knjiga biti svečano otvoren u utorak (05. maja) u garažnom dijelu šoping mola Delta City u 18h.  Na otvaranju će se prisutnima obratiti gospodin Predrag Bošković – ministar prosvjete u Vladi Crne Gore,  zatim predstavnici Republike Turske, koja je zemlja-gošća ovogodišnjeg Sajma: ambasador Republike Turske u Crnoj Gori – gospodin Mehmet Niyazi Tanilir, predsjednik Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ -gospodin Džihan Ozdemir, i naravno, uvaženi prof. dr Iskender Pala – pisac. Ispred organizatora zvanicama i prisutnima će se obratiti Ksenija Popović, umjetnička direktorka Sajma.

Nakon svečanog otvaranja, biće organizovana posjeta turskom štandu i predstavljanje turskih umjetnika koji će posjetiocima Sajma demonstrirati njihove drevne umjetnosti: ebru (slikanje na vodi) i nakašana (dekoracija knjiga za vrijeme Osmanskog carstva).

Prvo veče Sajma, takođe, obilježiće dvije velike promocije  internacionalnih gostiju.  Prvu promociju  imaće  prof. dr Iskender Pala, čije je ime  jedno od najprepoznatljivijih među savremenim turskim književnicima. Pala je dobitnik brojnih književnih nagrada, autor romana, udžbenika turskog jezika i književnosti za osnovne i srednje škole, zatim istraživač turske pomorske istorije, novinar i kolumnista u oblasti umjetnosti.  Njegovo predstavljanje ljubiteljima pisane riječi biće organizovano u periodu od 20:00 do 21:00h.

U okviru prve večeri Sajma, gostovaće i poznata britanska spisateljica Aleksandra Poter  – autorka brojnih ljubavnih romana koji su čitani i prodavani u milionskom tiražu u svakoj zemlji u kojoj su prevođeni i objavljivani. Njena promocija na Sajmu planirana je od 21:00h do 22:00h.

Sjutradan, u srijedu 06. maja program će početi od 16h kada će prvu promociju imati domaći autor – Bojan Rajević. On će u razgovoru sa moderatorom Radojem Femićem promovisati roman Brodogradja u boci.

Od 17h do 18h svoju  promociju imaće Zavod za udžbenike i natavna sredstva na kojoj će biti govora o udžbenicima za srednje i stručno obrazovanje.

Ostatak večeri proteći će u znaku internacionalnih gostiju. Tu seriju promocija započećemo  u 18h, druženjem  sa slovenačkom autorkom Svetlanom Slapšak (mod. Božena Jelušić), potom nastaviti   u znaku zemlje gošće, pa će se u 19h časova posjetiocima Sajma predstaviti gospodin Sadik Yalsizućanlar iz Turske. Nakon njega, u  20h ugostićemo Jasnu Horvat iz Hrvatske (mod. Aleksandra Vuković),a drugo veče jubilarnog Sajma završavamo promocijom Damira Karakaša, takođe autora  iz Hrvatske, čija promocija počinje u u 21h (mod. Đuro Radosavović).

Dobrodošli na jubilarni 10. Međunarodni  podgorički  sajam knjiga!