Poetski kabare “Ivo Andrić” oduševio podgoričku publiku

  • 16 May 2024

Podgorica, (Media Biro) Kao završnica petog dana Međunarodnog podgoričkom sajma knjiga i obrazovanja upriličena je senzacionalna izvedba poetskog kabarea “Ivo Andrić”. Riječ je o svojevrsnom omažu Andriću koji izvode glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, Vjera Mujović i Aleksandar Srećković Kubura, kao i kompozitor Rade Radivojević.

“Povodom 50 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivu Andriću, Milovan Vitezović, naš veliki pisac mi se obratio i tražio da ja za tu priliku komponujem za Andrićeve stihove. Niko se do tada nije usudio da uopšte komponuje za Andrićeve stihove, niti je to uopšte bilo poznato. Od desetak njegovih stihova, odabrao sam prvo dva, a zatim još dva, i za njih komponovao muziku. Vjera je bila glumica koja je ih je govorila i pjevala. Sve ovo što govorimo su Andrićevi tekstovi, a Vjera je oblikovala taj dramski sadržaj u koji sam ubacio četiri kompozicije koje sam komponovao po Andrićevim stihovima. Ove druge pjesme koje smo stavili su kompozicije koje je on volio da sluša i koje su njemu pjevali u Stokholmu na dodjeli Nobelove nagrade,” objasnio je kompozitor Rade Radivojević.

Glavni cilj kabarea bio je da se osvijetli Andrić kao pjesnika, čovjek koji je volio muziku, i koji je duboko promišljao o svijetu, o narodu, politici, državi i kulturi, starosti i mladosti, ljubavi i smrti.

“Napravili smo program koji vrlo ozbiljno govori o tome šta je on radio u životu, šta je pisao, kakvi su mu bili pogledi na svijet, ali je program sa druge strane onako zabavan, nostalgičan, čuju se neke stare pjesme koje i generacije koje su ih znale sigurno nisu čule decenijama, a to su sve pjesme za koje smo iz spisa našli da je Andrić volio. Napravili smo program da u tih sat i dvadeset koliko trajemo Andića približimo onima koji su se odaljili od njegovih izuzetno pametnih i britkih misli, a i malo da im pokažemo kako je pisao i neku ljubavnu poeziju, iako se, kad se pomisli na njega, pomisli na neku hladnu kamenu bistu, a ne na čovjeka koji je ispod te svoje uzdržanosti bio izuzetno emotivan i strasan pogotovo prema Milici Babić, njegovoj supruzi,” naveo je glumac Aleksandar Srećković Kubura.

Podgorička publika je sa oduševljenjem prihvatila ovu drugačiju viziju slavnog Nobelovca, uživala u svakoj novoj numeri i gromoglasnim aplauzom nagradila izvođače.

“Publika je vrlo lijepo reagovala. Jako ste dobri domaćini i jako sam zadovoljan gostovanjem na Sajmu. Vrlo sam iznenađen obimom, veličinom i sadržajem ovog sajma. Toliko je velike ponude, lijepo je što nešto ovakvo postoji,” dodao je kompozitor Rade Radivojević.