Šmeker-djevojka: Radmila Petrović promovisala zbirku pjesama na Sajmu knjiga u Podgorici

  • 16 May 2024

Podgorica, (Media Biro) Petog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja veliko interesovanje publike privukla je promocija zbirke poezije Radmile Petrović “Moja mama zna šta se dešava u gradovima”, što je ujedno i prvo crnogorsko izdanje njene knjige.

“Zadovoljna sam svojim crnogorskim izadavačem, Novom knjigom. Sviđa mi se Sajam jer nije pretpan knjigama, ima taman toliko štandova da ga obiđete, da se ne izgubite i gotovo da ne možete da uzmete knjigu koja nije kvalitetna. Za šta god da se uhvatite naučite nešto na ovom Sajmu,” navela je Petrović.

Da u Crnoj Gori i te kako postoji interesovanje za autorkinu poeziju i njen zanimljiv pogled na svijet pokazala je velika posjećenost njene promocije kojom je moderirao crnogorski pisac i scenarista, Stefan Bošković.

“Promocija je super protekla, bilo je dosta publike, imali su pitanja, tako da je meni bilo prijatno. Došla je čak jedna baka koja me juče vidjela na jutarnjem programu koja nikad prije nije čula za mene i moju poeziju i došla je da bi kupila knjigu. To negdje znači da je moja misija ostvarena,” navela je autorka.

Petrovićkina poezija veliku pažnju, između ostalog, duguje dobro izbalansiranoj kombinaciji humora i emotivnosti kojom odiše njena poetika, ali i suptilnom načinu na koji komentariše društvene probleme.

“Uvijek se trudim da ne budem dosadna, zato što je većina poezije meni kao čitateljki vrlo dosadna. Kada pričam o nekim emocijama, pjesme su većinom tužne i onda moram sa nečim da izvučem čitatelje, jer ne želim da ih ostavim u mraku. Ja želim da im dam nadu, a mislim da humor daje nadu. Ako smo ipak i dalje sposobni da se šalimo na svoj račun, mislim da to daje nadu ljudima,” iskrena je pjesnikinja.

Upravo ovakvom dozom humora ova “šmeker-devojka” uspijeva da se suoči sa izazovima koji i dalje postoje na putu do ostvarenja boljeg položaja žena u društvu.

“Ako si inteligentna žena i zaista shvatiš kakav je tvoj položaj onda je još teže. Ženama bez uvida je možda i lakše da žive tako, misleći da mnogo učestvuju u društvu, a zapravo ne učestvuju,” navela je Petrović čiju poeziju često povezuju sa iskrenim feminizmom.

Iako ne voli da najavljuje koji će biti njeni naredni književni koraci kako ne bi književnu publiku navela na pogrešan trag, sigurna je u to da želi da vidi svoje knjige u rukama ljudi.

“Sad kada imaju način da kupe knjigu u papirnom izdanju, što ja smatram najboljim rješenjem, neka dođu u knjižare gdje god se prodaju izdanja Nove knjige i neka kupe zbirku. Tako će me upoznati. Jedan pisac kojeg su jurili da pišu njegovu biografiju rekao je To što tražite je u mojim knjigama i nigdje više,” podvukla je Petrović.