Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

  • 16 May 2024

Podgorica, (Media Biro) Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. Ovo je prvi put da se Podgorička povelja potpisuje između sadašnje i naredne zemlje počasnog gosta Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, te je planirano da ta praksa preraste u dobru tradiciju.

“Vjerujući da je kultura najbolji način sporazumijevanja. Najprije smo Sajam knjiga i obrazovanja učinili međunarodnim, a potom smo uveli instituciju Zemlje počasnog gosta kako bi našoj sredini u što cjelovitijem obliku predstavili savremene izdavačke, književne, kulturne tokove drugih zemalja,” naveo je predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević.

Uljarević je ovom prilikom istakao da su upravo neke od značajnih trenutaka u razvoju Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja obilježili nastupi zemalja počasnih gostiju. Tako je bilo i tokom ovogodišnjeg izdanja gdje je Francuska kao zemlja počasni gost postavila nove standarde u nastupu zemlje gosta.

“Svi smo saglasni sa važnim mjestom kulture i knjige u našoj civilizaciji, kako je i napisano u povelji koju smo upravo potpisali. Kako pokazuje posjećenost ovog sajma vidimo da je knjiga voljena u Crnoj Gori. Kao zemlja počasni gost mi smo ugostili francuske autore koji su skorije prevedeni na francuski jezik i predstavili knjige koje su prevedene ili će tek biti prevedene na vaš jezik, što će biti veoma važno za crnogorsku publiku,” naveo je direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres.

Tokom 18. izdanja Sajma knjiga su se između ostalih predstavili Majlis Besri (Maylis Besserie), dobitnica Gonkurove nagrade za knjigu Treće doba, Žan Fransoa Galtu (Jean-François Galletout), Žan-Arno Derans (Jean-Arnault Derens), Kristian Laks (Christian Lax)…

Uhres je ovom prilikom predao štafetu zemlje počasnog gosta Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja ministru kulture Bugarske, Najdenu Todorove, te je tako ozvaničeno da će zemlja počasni gost 19. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja biti Bugarska.

“Za proteklih 18. godina ovaj Sajam je postao izuzetno uspješan, ali mogu samo da pretpostavim kakva je posvećenost neophodna sa strane gospodina Predraga Uljarevića da bi postigao sve ovo u doba kada su svi zaokupljeni kompjuterima i svim tim elektronskim uređajima. Htio bih da mu zahvalim za sve što čini za knjige. Želio bi hi da pohvalim vaš predivni slogan Čitaj, budi klasik, a ja bih dodao Čitati – to je moderno. Jedan od velikih bugarskih pisaca Zachary Karabashliev ima značajan citat: Čitajte, jer čitanje ubija ignoranciju,” naveo je Najden Todorov.

Predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević je ovom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo što će Bugarska naredne godine biti zemlja počasni gost Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja  i crnogorskoj publici predstaviti niz svojih kvalitetnih autora i na pravi način približiti bugarski jezik i kulturu.

“Vjerujem da ćemo poslije tog gostovanja bolje poznavati savremenu bugarsku književnost i kulturu, da ćemo sresti mnogo bugarskih pisaca različitih generacija i žanrova, da ćemo u Crnoj Gori prevoditi i čitati više bugarskih knjiga. To jeste smisao Podgoričke povelje koju smo danas potpisali,” poručio je Uljarević.