Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

  • 16 May 2024

Podgorica, (Media Biro) Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

“Ova titula se dobija i zaslužuje za viziju budućnosti koju budemo imala kada je u pitanju kultura i razvoj kulture u našem gradu i našoj državi i upravo zbog te budućnosti mi smo se odlučili da damo priliku Nikšićanima i drugim ljudima u Crnoj Gori da kroz ove ideje stvorimo budućnost kulturnog razvoja i Nikšića i Crne Gore. Ovo je titula koja ne bi značila samo nama, nego i cijeloj državi pogotovo u procesu pristupanja EU i putu na kojem se nalazimo, a na kojem smo u posljednje vrijeme napravili mnogo značajnih koraka u svim sferama,” naveo je Kovačević.

Kovačević je istakao zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za ovu priču za koju je naglasio da nadilazi dnevnu politiku.

“U ovu priču smo krenuli sa mladim ljudima, ljudima koji imaju ideje, koje ne treba puno tjerati da nešto rade, već im samo dati onaj dašak u jedra, a oni će uspjeti da dovedu i naš grad i čitavu našu zemlju tamo gdje ona oduvjek i pripada. Ovo je jedna priča koju treba da guramo svi zajedno i zaista mislim da će Nikšić imati šta da ponudi, kao što je u prethodnom periodu na kulturnom planu umio dosta toga da ponudi i sazda,” naveo je Kovačević.

Ispred mladog tima koji radi na ovoj inicijativi prisutnima se prvo obratio Predstavnik Kancelarije za Evropsku prestonicu kulture Nikšić 2030, Nemanja Popović.

“Svaka titularna godina donosi mnogo benefita. Poenta je da do te 2030. dosegnemo neki maksimum naših kapaciteta, da bi nakon toga u određenom procentu podigli kvalitet kulturnog života u Nikšiću, te da se odvajanja za kulturu podignu za nekih deset posto. Bitno je da se svi uključimo da vidimo šta realno treba Nikšiću da bi doživio taj preporod i šta to treba da vratimo u novom obliku, šta je to što ljudi Nikšića žele, šta je to što će vratiti ljude da ponovo stvaraju u Nikšiću i šta je to što će Nikšić mapirati kao kulturnu destinaciju na evropskom nivou,” naveo je Popović.

Nikšiću je za ovu prestižnu titulu konkurencija u okviru Belgije i Kipra, te je važno što su ušli u proces saradnje sa njima na zajedničkim projektima.

“Najvažniji benefit ove priče je promjena imidža grada, istraživanja pokazuju da gradovi koji ulaze u ovaj proces imaju ozbiljne promjene nivoa vidljivosti kako na državnom planu tako i na evropskom.  Kulturni benefiti su ono što je prioritet ove priče, a to je razvoj kapaciteta, razvoj kulturne infrastrukture. Kada se govori o kapacitetu, prije svega govorimo o usvajanju novih principa rada, povezivanju sa međunarodnim partnerima od kojih mi učimo kako se na savremene načine pristupa kulturnim događajima,” istakao je koordinator inicijative Nikšić 2030, Mato Uljarević.