Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

  • 16 May 2024

Podgorica, (Media Biro) Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu “Beogradski pobudnik” za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

“Roman se zove Pakrac, zbog toga što je glavnom junaku neprekidno u glavi 1991. godina kada je, i sam ne zna zašto, otišao kao dobrovoljac da se bori na pakračkom ratištu. I dalje mu je i te 2019. Pakrac u glavi, on se sjeća tih strašnih događaja, i dalje poštuje zakone ratišta. Uzeo sam taj naslov zato što je taj rat u Slavoniji počeo na pakračkom ratištu. Taj naslov mi se dok sam pisao roman sam izdvojio i nisam vidio kako roman može drugačije da se zove,” naveo je Matijević.

“Pakrac” je Matijevićev osmi roman, te mu nije strano da piše o kompleksnim likovima kakav je junak novog romana – Pepi.

“Što se tiče glavnog junaka Pepija ili naratora, već se na tridesetoj stranici, odnosno na kraju prvog poglavlja sumnja da je on taj glavni lik roman, a i taj drugi kome on priča, da taj glavni junak ima problem šizofrenije, da ima podvojenu ličnost i da je to jedan isti junak,” objasnio je Matijević.

Iako roman ima više slojeva, glavna tema ovog romana je nasilje u društvu.

“Taj junak u stvari govori zašto je taj njegov prijatelj, odnosno on sam, nasilan, priča o svom nesrećnom djetinjstvu gdje je trpio jedan strašan psihički, a i fizički teror od svojih roditelja, priča kako je imao nesrećnu ljubav na fakultetu… Sve su to u stvari priče na osnovu kojih se postavlja glavno pitanje: Zašto je on uopšte otišao na to ratište 1991? On sam na početku navodi da mu uopšte nije bilo važno da zaštiti ugroženi srpski živalj, nego da je on otišao, da li zato što su njega odbili na regrutaciji ili je htio da tjera inat mrtvim roditeljima ili je na njega uticao film Olivera Stona – Vod, gdje je glavni junak isto kao on napustio fakultet i javio se da ide u rat ili zbog toga što je bio odbačen u društvu, pa je želio da bude dio ove cjeline,” ukazao je Matijević.

Odgovore na sva ova pitanja pisac je pozvao da čitaoci sami potraže čitajući ovaj nagrađivani, slojeviti roman.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i danas će biti mjesto okupljanja najrazličitijih autora o kojima se priča, te će danas ugostiti Vladimira Tabaševića, Daniela Matea, Dragana Martinovića, Vladimira Kecmanovića…