Životni put velikog majstora crteža: Na Sajmu knjiga promovisana monografija posvećena Iliji Šobajiću

  • 16 May 2024

Podgorica, (Media Biro) Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja osim književnosti posvećuje značajan prostor i drugim formama umjetničkog izražavanja prikazanim kroz knjige. Petog dana sajma je tako promovisana monografija “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog”, akademskog slikara Luke Đukanovića.

“Ovo vrijedno djelo u koje je autor uložio ogroman trud temelji se ne samo na analizi velike zbirke crteža, skica, ličnih predmeta Ilije Šobajića koje čuva naša ustanova već na postojanom i studioznom naučno istraživačkom radu zasnovanom na dostupnoj arhivskoj građi, umjetničkoj literaturi, novinskim člancima, ličnim pismima, ali i svjedočenju umjetnikovih nasljednika,” naveo je  slikar i kustos, Milorad Mišo Milatović

Monografija ima gotovo 300, a osim teksta, preko 200 reprodukcija Šobajićevih djela i desetine fotografija vezanih za njegov život i kontekst u kome je stvarao.

“Ovih 14 poglavlja nam do sitnica približavaju životni put ovog majstora crteža. Posebna pažnja je posvećena njegovom odnosu sa značajnim savremenicima, posebno knjazom i kraljem Nikolom i Jovanom Jovanovićem Zmajem. Prozno stvaralaštvo Šobajića karakterišu radovi inspirisani Gorskim vijencom, kao što su San Vuka Mandušića, Snaha Milonjića bana, Smrt Batrićeve sestre i oni su reprodukovani u monografiji,” naveo je Milatović.

Knjiga je objavljena u izdavaštvu JU Muzeji i galerije Nikšić, te ovo predstavlja novi zamah u izdavačkoj djelatnosti koju je Nikšićki muzej, nekadašnji Centar za kulturu imao u većem obimu.

“Ovim djelom se potvrđuje ono što krasi velike umjetnike i stvaraoce, a to je otvoren pristup prema novim sferama lišen bilo kakvih sujeta i tvrdih principa, te se polje nepoznatog tretira kao polje mogućnosti. Ovo krasi cijelu porodicu Šobajić koja je iznjedrila niz istaknutih ličnosti koje su gotovo vijek i po bili aktivni učenici kulturnog, prosvjetnog, naučnog života našeg društva. Bila mi je čast raditi na ovoj knjizi i drago mi je da sam bio dio projekta koji će, nadam se, na pravi način promovisati vrijednosti crnogorske umjetnosti, te biti inspiracija mladim stvaracima da održavaju vrijednosti i poetike naših umjetnika kojima se sa pravom i obavezom s vremena na vrijeme moramo vraćati,” naveo je akademski slikar iz Nikšića, David Delibašić.