Press konferencija povodom umjetničkog programa 10. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga

  • 24 April 2015

Press konferencija na kojoj je objavljen umjetnički program Desetog međunarodnog  podgoričkog sajma knjiga, održana je  u četvrtak u 18:30h u prostorijama Gradske knjižare na Trgu republike. Na konferenciji su govorile Ksenija Popović – umjetnička direktorka sajma i Marija Drašković – PR ovogodišnjeg sajma.

 11173666_807086942709312_1101382349_n

 

 Na početku obraćanja predstavnicima medija, istaknute su opšte informacije o  Sajmu.

 „Ovogodišnji, deseti po redu, pa dakle, jubilarni sajam, čiji je slogan SNOVI ZA ČITANJE , biće održan od 05. do 11. maja u garažnom dijelu šoping mola Delta city, a cijena ulaznice ostaće simbolična (1 euro)“.

Promjena u odnosu na prošlu godinu je radno vrijeme. Ovoga puta Sajam se, svakog dana, za vrijeme svog trajanja, otvara u 11h, a zatvara u 22h.

 Zemlja gost je Republika Turska, koja će crnogorskoj publici omogućiti predstavljanje i upoznavanje sa njihovim autorima koji zauzimaju važno mjesto u okviru savremene turske, ali i svjetske književnosti –  Iskender Pala i  Sadık Yalsızuçanlar. Pored promocija i druženja sa njihovim autorima,  učešće Turske na sajmu biće obogaćeno i drugim  segmentima. Tako će  na turskom štandu tokom cjelokupnog Sajma, počev od samog otvaranja, naši posjetioci moći da posmatraju i da se oprobaju u dvije tradicionalne dekorativne turske umjetnosti: ebru (slikanje na vodi) i nakašane (prikazuje kako su se na osmanskom dvoru dekorisale knjige). Oni će takođe predstavljati tursku kuhinju i druge sadržaje.

 Pored ova dva književnika na Sajmu će se predstaviti  internacionalni autori:  Aleksandra Poter – britanska autorka desetak izuzetno čitanih ljubavnih romana, ruski autor crnogorskog porijekla – Pavle Vojinović i izraelski diplomata i pisac Dan Orijan.

Iz Srbije su svoj dolazak potvrvdila velika imena: Svetislav Basara,Radoslav Petković, Ivan Tokin, Slavoljub Stanković i Ivan Stanković.

Iz  Slovenije dolazi profesorka Svetlana Slapšak, koja je 2005. godine bila predložena za Nobelovu nagradu za mir.

Ove godine sa zadovoljstvom najavljujemo i dolazak nekoliko zapaženih autora iz Hrvatske:  Damir Karakaš, Jasna Horvat, Luko Paljetak, Rade Jarak.

Neizostavan segment programa Sajma su i domaći autori, među kojima su ovoga puta: Ognjen Spahić, Nikola Malović,  zatim Ljubomir Đurković, Dušan Đurović, Ilija Đurović, Tatjana Kuljača i Milica Šćepanović.

“Zavod za udžbenike” će imati svoj dio programa u okviru kojeg će predstaviti svoja izdanja i autore:  Jelena Martinović Bogojević, Boslijka Pušić, Dragana Kršenković Brković.

“Oktoih” na Sajmu predstavlja roman Svetozara Savića Vajar.

Posjetiocima će se predstaviti i izdavačka kuća “Plavi jahač”.

 

11198732_807086969375976_1509348486_n